Marha testtájai
Sok kezdő háziasszony áll tanácstalanul a hentespult előtt, vajon melyik húsnak mi a neve, miből legyen a vasárnapi ebéd? Gyakran segítenek eligazodni a kihelyezett táblácskák vagy a hentes, de legjobb, ha még vásárlás előtt tájékozódunk, melyik ételhez milyen húsra van szükség.



Fej
Felhasználható: apróhúsételekhez (pld. gulyásnak, pörköltnek, tokánynak), vagdalthúsokhoz, levesnek, kocsonyának, párolva (pld. mártással), füstölve, ha borjú, akkor rántva is

Tarja (nyak)
Felhasználható: apróhúsételekhez (pld. gulyásnak, pörköltnek, tokánynak), vagdalthúsokhoz, főzve

Magas hátszín (rostélyos, gerinc; ha borjú: karaj, borda, kotlett)
Felhasználható: egyben sütve, szeletben hirtelen sütve, kirántva, töltve (és párolva) - ha az állat öreg, csakis párolva

Lapos hátszín (borda, kotlett; ha borjú: vesés)
Felhasználható: egyben sütve, szeletben hirtelen sütve, kirántva - ha az állat öreg, csakis párolva

Vesepecsenye (bélszín; ha borjú: szűzpecsenye)
Felhasználható: egyben sütve, szeletben hirtelen sütve, kirántva, tatárbifszteknek - ha az állat öreg, csakis párolva a bélszín széléből, azaz a pacsniból a legjobb a pörkölt, a tokány és a ragu is

Fartő (Spitz; ha borjú: rózsa)
Felhasználható: elősütés után párolva (pld. mártással), főzve ha borjú, akkor frissensültnek is

Fehér- és feketepecsenye (ha borjú: frikandó, comb)
Felhasználható: elősütés után párolva (szeletben, vagy esetleg felszúrva és megtöltve), főzve ha borjú, akkor frissensültnek és kirántva is

Felsál
Felhasználható: elősütés után szeletben párolva (pld. mártással), töltve (és párolva), főzve ha borjú, akkor frissen-, illetve egybensültnek is

Gömbölyű felsál (dió)
Felhasználható: elősütés után párolva (szeletben, vagy esetleg felszúrva és megtöltve), főzve ha borjú, akkor frissensültnek is

Szegy hátulja
Felhasználható: főzve (húslevesbe vagy utóbb szeletelve és mártással kínálva), füstölve, apróhúsételekhez (pld. gulyásnak, pörköltnek, tokánynak) ha borjú, akkor egyben tölthető, illetve süthető is

Szegy eleje
Felhasználható: főzve (húslevesbe vagy utóbb szeletelve és mártással kínálva), füstölve, apróhúsételekhez (pld. gulyásnak, pörköltnek, tokánynak) ha borjú, akkor egyben tölthető, illetve süthető is

Lapocka
Felhasználható: főzve (húslevesbe), apróhúsételekhez (pld. gulyásnak, pörköltnek, tokánynak) ha borjú, akkor (feltekerve, illetve töltve) süthető is

Lábszár (felső és alsó)(ha borjú: felső a csülök, alsó a láb)
Felhasználható: főzve (húslevesbe), apróhúsételekhez (pld. gulyásnak, pörköltnek, tokánynak), vagdalthúsokhoz ha borjú, akkor a láb rántva, a csülök sütve is

Farok (ököruszály)
Felhasználható: főzve (levesbe vagy mártással kínálva), apróhúsételekhez (pld. gulyásnak, pörköltnek, tokánynak), vagdalthúsokhoz